Timpul şi iar timpul…cum să treci de bariera timpului limitat!



Timpul este o resursă de care depindem cu toţii în mod constant şi, culmea, tocmai ea este atât de limitată! Vedem cum anumiţi oameni au timp pentru o sumedenie de activităţi, cum altora nu le ajunge timpul pentru mai nimic sau cum alţii nu ştiu cum să îşi mai „omoare timpul”, pentru că se plictisesc!

Ei bine, dacă ai mult de învăţat, pentru un studiu organizat, ai nevoie să îţi planifici timpul în mod riguros! În primul rând, contabilizează cat timp ai la dispoziţie într-o singură săptămână:
 Bugetul total de timp va fi 7 (zile) x 24 (de ore pe zi) = 168. Aşadar, într-o singură săptămână există 168 de ore, în care tu trebuie să mănânci, să dormi şi să intri pe Feisbuc! Ah! Şi să mai citeşti şi ceva pentru şcoală! J

Acum, că ştim de cât timp dispunem, hai să vedem cum ne folosim de el în cel mai eficient mod cu putinţă! Notează-ţi pe o foaie toate activităţile pe care trebuie să le întreprinzi într-o zi, înmulţeşte numărul acesta cu numărul de zile în care trebuie să faci acel lucru. E posibil să ajungi la o schema de următorul fel:
-         somn: 8 ore pe zi x 7 zile = 56 de ore
-         servit masa: 3 ore pe zi (o oră pentru fiecare masă) x 7 zile = 21 de ore
-         deplasări (deplasarea spre şi dinspre şcoală, de pildă): 1 oră pe zi x 5 zile  = 5 ore
-         program şcolar: 6 ore pe zi x 5 zile = 30 de ore
-         Feisbuc J sau alte activităţi recreative = 2 ore pe zi x 7 zile = 14 ore
-         Igienă = o oră pe zi x 7 zile = 7 ore



Etc etc etc (conteabilizează aici orice tip de activitate pe care o mai întreprinzi: club sportiv, canto, meditaţii!!! E bine să ştii sigur de ce resursă de timp dispui pentru fiecare săptămână!)

Acum, la o contabilizare simplă, rezultă că, în condiţiile de mai sus, ai nevoie de 138 de ore pentru somn, deplasări, şcoală! Rezultă aşadar că mai ai o resursă de 30 de ore săptămânal pentru studiu, ceea ce înseamnă 4-5 ore de studiu pe zi, de luni până sâmbătă.

Urmează acum să repartizezi acest timp, în funcţie de activităţile pe care vrei să le întreprinzi! De aceea, e bine să clasifici, să împarţi, aceste acitivtăţi, în funcţie de importanţă (e mai important să studiez la Matematică decât la Tehnologie), în funcţie de urgenţă (e urgent să studiez mai mult săptămâna aceasta la Tehnologie pentru că urmează un test) sau în funcţie de dificultate (e mai greu la Matematică, prin urmare pentru Matematică acord timp mai mult). Aşadar, este absolut necesar să inventariezi materia de studiat, ca să ştii cum să o planifici!

Reţine!!!
 Este înţelept să faci această organizare a timpului sâmbătă după-amiaza sau duminca, pentru săptămâna ce urmează, pentru a şti cum îţi setezi organismul şi mintea să funcţioneze! În plus, dacă apare ceva neprevăzut de la o zi la alta, să ştii când anume să te ocupi de el, unde anume să îl introduci în orarul tău de studiu!

De asemenea, este indicat să îţi opreşti un timp de rezervă, în timpul săptămânii în fiecare zi sau duminica, pentru a rezolva ceva neprevăzut – un test dificil la Istorie pentru marţi sau o plansă la Educaţie Plastică pentru vineri, astfel încât să mai scuteşti din timpul săptămânii. 



Observaţii: Tabelul este orientativ, tu trebuie să îţi calculezi singur şi sincer activitatea, pentru a avea rezultate optime!!!
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce înseamnă a învăţa sistematic? - Învață să înveți! partea a 2-a

Invata sa inveti! Sugestii de studiu pentru elevi in pragul examenelor!